Hvad skriver du egentlig PhD om?

Da jeg i sin tid købte domænet var det, fordi jeg tænkte, jeg ville blogge løbende, mens jeg skrev min PhD. Jeg ville bruge det til at dokumentere proces, reflektere og give mellemregninger – selvfølgelig på engelsk. Men som de fleste andre PhD-studerende (og forskere for den sags skyld), har jeg måtte erkende, at PhD’en er en proces, hvor man løbende finder ud af ting, konstant bliver lidt i tvivl, og sjældent føler sig helt klart til at publicere.

Alligevel tænker jeg, at jeg ville give det et forsøg. Skrue lidt ned for ambitionerne, og bruge siden til løse tanker, der dukker op, når jeg læser andres velformulerede og begavede tekster. En slags logbog – mest for min egen skyld. Hvis andre kan bruge strøtankerne, så er det kun godt.

Men hvad er det egentlig, du skriver PhD om? Først og fremmest, så er det altid vigtigt at minde ikke-forskere om, at en PhD-grad er en forskeruddannelse.

Det vil sige at selve projektet kun er en del af opgaven. Man skal også gå i skole – i, hvad der svarer til et semester, fx. tager de fleste metodefag, for at blive bedre forskere. Jeg har taget et kursus på Aarhus Universitet, der hedder ‘social research as a craft’, et kursus i kvalitativ metode og analyse af kvalitativ data (i Essex og i Budapest) og et skrivekursus om ‘research writing in English’ på KU.

Derudover skal man undervise, vejlede eller planlægge undervisning – alt det, som ‘voksne’ forskere gør.

Og så skal man en tur til udlandet (eller besøge ‘et andet forskermiljø). Jeg tilbragte mit udlandsophold på School of Journalism, Media & Culture på Cardiff University i Wales fra februar til august 2019. Opholdet giver mulighed for at tale med andre forskere, der kan inspirere en. Og ofte bliver det også brugt til at fokusere og få ro til at arbejde på ens projekt.

Og så er der selve projektet. Min PhD udsprang af min tid på Dagbladet Information. En af mine opgaver der var at stå for avisens Facebook-side. Men ofte, når vi talte om at bruge sociale medier, så talte vi om kliks, likes, followers – ting, der kunne måles. Men vi talte stort set aldrig om klassisk journalistiske mål: oplysning af borgerne (helt op på den høje hest!), eller hvordan vi kunne forbedre den samtale, der er mellem brugerne på vores platforme og måske få en bedre kontakt til vores læsere. Så det er det, jeg skriver PhD om: hvordan nyhedsmedier kan bruge sociale medier til at gøre samtalen i offentligheden bedre. Siden jeg var på Information i 2014 – 2015, er der heldigvis kommet lidt mere fokus på området. Men jeg vil gerne hjælpe medier og journalister til at gøre samtalen på sociale medier så god, som den overhovedet kan blive.